Разглеждате Старите Къщи

Къщата до църквата

Къщата до църквата

Публикувано от houseadmin в Старите Къщи на 13.05.2021

Пешеходец | Автомобил

*Преди да използвате приложението на Гугъл Карти или QR кода, включете GPS модула на мобилното устройство.

Адрес – гр. Тутракан, ул. „Димитър Благоев“ №19 | GPS: 44.05072, 26.61162
QR Code geo:44.05072,26.61162

Сградата се намира в началото на Рибарската махала на Тутракан. Построена е в типичен възрожденски стил. За годината на построяването съдим от надпис поставен на терасата, изработена от ковано желязо, намираща се на втория етаж с инициали „ТК 1873”. Къщата няма украса, характерни са дъгите на покривната конструкция на източната и северната страна на къщата, има два етажа, не личи в нея да се е извършвала търговска дейност. Стените на фасадата са измазани с хоросан, без да са боядисани, материалът, от който са направени е тухла, най-вероятно измазана с кал. Дограмата и вратата към терасата на втория етаж е подменена, но по всичко личи, че на първия етаж прозорците и вратата към пътя са оригиналните.

Реставрационни дейности са извършвани в периода между 2005 – 2010 година. Ремонтирана е покривната конструкция, сменени са дограмите  и вратата към терасата на втория етаж, освежени са прозорците и вратата на първия етаж.

В нотариален акт от 1958 г. е вписано, че правото на собственост върху недвижимия имот е даден на Неделчо и Елена Милчеви в замяна като преселници от Северна Добруджа с решение на Тутраканската комисия за „заменяване градските имоти на преселниците от Северна Добруджа“. Това ни води до предположение, че в къщата преди това са живели хора, които са се изселили в Румъния по Крайовската спогодба и къщата е станала държавна след 1940 г..

Вероятно къщата е разделена на две и с различни собственици. Впоследствие част от къщата се наследява от сестрите Йорданка Абаджиева и Мария Станчева, които 1979 г. я продават на София Илиева, а сегашният собственик изкупува и обединява къщата през 2002г.