Разглеждате Старите Къщи

Къщата на Моли

Къщата на Моли

Публикувано от houseadmin в Старите Къщи на 12.05.2021

Пешеходец | Автомобил

*Преди да използвате приложението на Гугъл Карти или QR кода, включете GPS модула на мобилното устройство.

Адрес –гр. Тутракан, Димитър Благоев №8| GPS: 44.05059, 26.61127
QR Code geo:44.05059,26.61127

Първи собственик – неизвестен, датировка – началото на ХХ-ти век, в констативен нотариален акт от 2000 г. за собственост на недвижим имот, придобит по давностно владение до одържавяването и по реституция съгласно чл. 9 от ЗВСОНИ (ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ОДЪРЖАВЕНИ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ) се цитира документ – Завещателно от 1891 г., което ни насочва към предположение, че къщата е съществувала по това време. Проучванията продължават.

Сградата е построена с интересна характерна следосвобожденска архитектура – преобладава градският елемент, но без дълги стрехи, изчистена откъм украси, масивна изградена от тухли, измазани с хоросан. Състои се от два етажа. Първи етаж, вкопан в земята с изглед на север, с височина над 4 м.  Тук характерни са дъговидната форма на прозорците и входната врата. Втори етаж, жилищен, също високи помещения. Добре са запазени хоризонталните корнизи и вертикалните пиластри.  Покривът е ремонтиран, оставено е и остъкление от което може да се наблюдава реката. Сградата не е боядисана и архитектурните елементи не изпъкват добре.

От 2007 година до 2016 година са направени редица подобрения по фасадата и покрива. В момента тя е в добро техническо състояние.

През годините е била Пионерски дом, училище, клуб на Димитровски съюз на народната младеж, оборотно жилище за учители и семейства на хора, които не се задържат задълго в града или се пренасят в свои домове впоследствие. Била е пригодена и за Поликлиника за известно време. В нея, например, е живял учителят по дървообработване Биволаров. През последните години на социализма е била магазин за преоценени стоки, след демократичните промени – офис, магазин за риболовни принадлежности и животински препарати. След реституционни процедури собствениците я продават на Стефан и Моли Кирови.

Стефан Кирилов Киров е внук на Стефан Стефанов Киров – български актьор и режисьор, между 1935 и 1937 г. е председател на Съюза на българските артисти, драматичният театър в Сливен носи неговото име. Стефан К. Киров е роден 1949 г. в София. Завършва висшето си образование в Академия за сценични изкуства в Прага – Магистър, филмова и телевизионна продукция и управление, 1976 – 1980 г. . FAMU Прага – Магистър по изкуствата (M.A.). Работил за „Бояна филм“ от януари 1971 до февруари 1991 г. – продуцент мениджър, продуцент на различни игрални филми.

През февруари 1991 г. създава Stefan Kirov Films – компания за услуги за чуждестранни продукции, производител на българската част на Central Express, проекти за игрални и документални филми. Почива в Тутракан на 18.03.2017 г. на 67 години. Моли Бърк – Кирова е американка, завършила National College of Art and Design, преподавател в Американския университет в Благоевград.

Стефан и Моли избраха Тутракан за свой последен житейски пристан и със своята артистичност внесоха цвят в нашия град.

Стефан Киров и Molly Burke Kirova, 12.06.2016г.