Разглеждате Старите Къщи

Къща  „Клуб на БСП”

Къща „Клуб на БСП”

Публикувано от houseadmin в Старите Къщи на 15.05.2021

Пешеходец | Автомобил

*Преди да използвате приложението на Гугъл Карти или QR кода, включете GPS модула на мобилното устройство.

Адрес – гр. Тутракан, пл. Суворов № 6 | GPS: 44.05046, 26.60955
QR Code geo:44.05046,26.60955

В акт за общинска собственост от 1997 г. е посочено, че сградата е построена през 1900 г. и бивш неин собственик е Мария Стоянова Гайдарджиева, по спомени на нейния внук къщата е дадена в замяна на отчужден имот и вероятно преди това в нея са се помещавали митнически власти в периода преди 1944 г. В мазето е имало изоставени конфискувани предмети.

Съпругът на Мария – Стоян Иванов, тутраканци го наричат бай Стоеника, имал работилница за лодки над несъществуващия сега ресторант „Република“. Бил е много добър майстор дърводелец, като изработвал и мебели – в домовете на много тутракански фамилии имало мебели направени от сръчните ръце на Стоеника.

С Мария, която всички наричали Мамика, имат трима сина – Аурел, Иван /Йонел/ и Тодорел и дъщеря Викторица, която се омъжва за Слободан Методиев.

Аурел – роден 1926 г. в Тутракан, е бил председател на Изпълнителния комитет на Тутраканската община (реципрочно на кмет) и е заемал други административни и партийни длъжности, работил като зам.-председател на РПК „Наркооп“. Много добър дърводелец, подновил в дома си работилницата за лодки на своя дядо.  Неговият син – Валентин Стоянов, е журналист в националната телевизия, отразявал от Букурещ революционните събития срещу комунистическия режим в Румъния между 16 и 22 декември 1989 г., а по-късно говорител на президента Жельо Желев.

По време на социалистическите години е била направена замяна на имот и къщата става държавна и общинска собственост – била е магазин, дискотека, офис на КАТ. През 2005 г. Общината я продава на Българската социалистическа партия за клуб. Следва основен ремонт на сградата 2010 г., който я възстановява и съхранява в днешния ѝ вид.

Сградата има изградени два етажа и е плътно залепена на калкан със съседната къща. Южният изглед е насочен към паркинга на Обредния дом на Тутракан и се намира на кота втори етаж. Подход към първия има в северната посока на сградата и той е само за приземието. След основния ремонт гредоредът е заменен с бетонна плоча, но фасадата не е променена. Покривът е с керемиди, трискатен и е залепен за съседната къща.