Разглеждате Старите Къщи

Къщата на доктор Досев

Къщата на доктор Досев

Публикувано от houseadmin в Старите Къщи на 21.05.2021

Пешеходец | Автомобил

*Преди да използвате приложението на Гугъл Карти или QR кода, включете GPS модула на мобилното устройство.

Адрес –гр. Тутракан, ул. Трансмариска № 31 | GPS: 44.04839, 26.60473
QR Code geo:44.04839, 26.60473

Датировка – 20-те – 30-те години на ХХ-ти век.  Къщата не блести със своята архитектура, но тя пази спомен за една уважавана личност в близката история на града – доктор Павел Досев. Къщата, както и тази в съседство в източна посока са  били наследствена  собственост на доктор Павел Досев – в къщата е живеел, в съседната, която днес е отделен съседен имот в източна посока е бил кабинетът с чакалня на частната му лекарска практика.

Павел Досев

Д-р Павел Ст. Досев е роден на 17 юни 1902 г. в гр. Тутракан. Завършва Русенската мъжка гимназия през 1921 г. Следва в Букурещ и през 1928 г. получава диплома по медицина и хирургия. По времето на румънската окупация на Тутракан е частно практикуващ лекар. След връщането на Тутракан към България през 1940 г. и напускането на румънските власти, все още няма градски лекари, но д-р Досев веднага се включва в здравеопазването на местното население, застрашено от глад, болести и епидемии, заедно с другия местен лекар д-р Радослав Петков.

През 1944 г. е назначен за ръководител на поликлиниката в Тутракан. Практикува лекарската професия до средата на 70-те г. на ХХ в. и е почитан и уважаван от гражданството на Тутракан.

Освен с медицина се занимава и с научно-историческа дейност. Неговото научно изследване „Живот и творчество на д-р Петър Берон” е публикувано в сборник с доклади на секцията по история на медицината при Дружеството на медицинските науки в Румъния за периода 1956-1961 г. През 1971 г. участва на симпозиум в гр. Къмпулунг, Румъния с доклад на тема „Холерата в България и посещението на д-р Бабеш в Тутракан по време на холерата от 1894 г.” На следващата година е поканен на симпозиум в Плоещ, на който представя научното си изследване „Отражението и приложението на румънската медицинска наука и практика в България от лекари, завършили в Румъния”. Изнася доклад и по време на Балканската медицинска седмица в София на тема „Върху живота и дейността на проф. д-р Атанасов (1825-1892), публикуван на френски език. Като обществено ангажирана личност, д-р Досев е сред учредителите на спортен клуб „Тутраканец” през 1942 г.

Източник: История на Тутракан 1878 – 1944, т. 2, Тутракан, 2010, с. 610

В спомени на стари тутраканци се казва, че Д-р Досев е роднина с баба Сийка Стоянова. Тутраканци още помнят добротата и „вълшебните“ умения на д-р Досев да лекува болните малчугани.

Къщата е различна от останалите по централната улица  – съставена е от полуетаж, вкопан в земята около метър. По време на социализма е било мъжки бръснарски салон с 4 стола за обслужване на клиенти, след демократичните промени през 1989 г. е функционирало като кафе-бар „Централ“ и магазин за дрехи.

С изглед към главната улица, вторият етаж има два красиви прозореца с вертикални пиластри около тях, характерни за следосвобожденската архитектура. Входът към него е външен, отстрани на сградата. Покривната конструкция има поддържащи дървени декоративни конзоли. Къщата е изградена от печени тухли, оригиналният бял цвят е заменен с розов.