Разглеждате Старите Къщи

Kъща на Станеви

Kъща на Станеви

Публикувано от houseadmin в Старите Къщи на 10.05.2021

Пешеходец | Автомобил

*Преди да използвате приложението на Гугъл Карти или QR кода, включете GPS модула на мобилното устройство.

Адрес – гр. Тутракан, ул. Иван Вазов № 32 | GPS: 44.04852, 26.60861
QR Code geo:44.04852,26.60861

 Къщата е масивна, построена в стил „неокласицизъм” в началото на ХХ-ти век. Днес все още са съхранени фризове, красиви корнизи и медальони, изобразяващи детска или женска главас шапка и крила на тях, както и малки шишарки за украса. Сградата е построена на два етажа, като първият полувкопан. Зидарията е тухлена, с хоросан. Използвана е за обществена сграда, стаите са високи и светли. Оригиналният цвят с времето се е изгубил. Нуждае се от спешна реставрация.

Къщата е построена през 1903 г. или 1910 г.  от богато турско или румънско семейство. Мебелите в къщата са доставяни от Виена по р. Дунав, както и от русенски мебелни фирми, като голяма част от тях преминават в собственост на новите стопани заедно с къщата.

Йосиф Станев е бил търговец, харесва къщата и я купува в 1930 г. Задомява се за София и им се раждат две деца – дъщеря Вержиния и син Станимир. Бай Йосиф бил търговец, имал голям магазин на централната улица. Но след 1944 г., къщата е взета и в нея известно време се помещава Родилният дом на Тутракан. Йосиф Станев лишен от възможността да продължи с търговската си дейност до преклонна възраст поддържа павилион за вестници срещу Общината. Тутраканци си спомнят, че си е личало, че е интелигентен и грамотен човек.

След като им връщат правата върху къщата са отдавали първият етаж под наем. Там временно са живели сем. Махмудови и трите им деца – Метин, Бирсен и Лерзан, за които много тутраканци пазят спомен като образовани и отлично възпитани личности. Синът на Йосиф Станев – Станимир, завършва литература и история във Великотърновския университет. Живее в Русе, бил е учител в СОУ „Йордан Йовков“ в Тутракан и директор на училището в с. Преславци. От началото на 2020 г. къщата е с нови собственици – младо семейство от Тутракан, които искат да я реставрират във вида, в който е била и да я превърнат в техен дом.