Разглеждате Старите Къщи

Къща Сяров

Къща Сяров

Публикувано от houseadmin в Старите Къщи на 24.05.2021

Пешеходец | Автомобил

*Преди да използвате приложението на Гугъл Карти или QR кода, включете GPS модула на мобилното устройство.

Адрес – гр. Тутракан, ул. Трансмариска №39 | GPS: 44.04794, 26.60396
QR Code geo:44.04794,26.60396

Построена началото на ХХ-ти век, къщата е известна в днешен Тутракан като къщата на адвоката Сяров, но той я купува през 1958 г. от баба Сийка Стоянова. По информации на съграждани тя е с румънско потекло и от богато семейство, а някои твърдят, че има еврейски корени /1951 г. тя е на 70 години, следователно е родена около 1881 г./. Семейството на адвокат Тодор Сяров се помни от тутраканци с аристократичното излъчване още от неговата майка баба Марийка, съпругата му Милка Сярова и не на последно място от самия адвокат, който бе сред организаторите на ежегодните конни надбягвания (кушии) на Тодоровден, на които отиваше с файтон, елегантно облечен с костюм.

През социалистическите години първият етаж се използва за магазин за парфюмерия и галантерия – тутраканци още помнят дългогодишната продавачка Валерия, чието име беше станало нарицателно за магазина – „Ще си купя конци от Валерия“. През 1985 г. магазинът е обновен по време на организираната от ЦКС- София „Коопвитрина-85“

Къщата разполага с дворно място с площ от 314 кв. м. ведно с построена в него масивна сграда – паметник на културата със следосвобожденска градска архитектура. Всеки етаж е с площ от 148 кв. м. В двора има изградена уютна, сенчеста пергола за почивка. Направен е основен ремонт на цялата къща. Къщата се състои от първи етаж – офис помещение, втори етаж – три стаи, като всяка от тях е със собствен санитарен възел и обособена кухня, трети етаж – три стаи със самостоятелен санитарен възел. Голям гараж и голямо избено помещение. Къщата има запазени хоризонтални корнизи и вертикални пиластри. Материалът, от който е изградена, е тухли измазани с хоросан. Днешното предназначение на недвижимата културна ценност е офис сграда и хотел.